Metingen

Bij iBerry doen we allerlei verschillende metingen, hieronder kan je ze allemaal vinden!

IMG_2935

Gedragsonderzoek

Alle jongeren spelen een kaartspel op de computer en doen een puzzeltaak met een onderzoeker van de iBerry Study. Met deze testen kijken we naar je leervermogen, hoe je beslissingen neemt en hoe snel je dit doet. Dat is vaak best moeilijk, want hoe sneller je werkt, hoe meer fouten je maakt. Dit soort testen willen we over een paar jaar nog eens met je doen. Zo kunnen we kijken hoe jouw manier van beslissingen nemen verandert.

IMG_2911Vragenlijst

Op het onderzoekscentrum vragen we jullie om een vragenlijst in te vullen. Een manier om veel te weten te komen over een grote groep mensen is door vragenlijsten af te nemen. Waarom doen we dat met vragenlijsten en niet door alles aan iemand te vragen in een gesprek? Voor ons heeft dat twee belangrijke redenen: Wij kunnen op deze manier bij iedereen precies dezelfde vragen stellen. Ook weten we dat sommige vragen gemakkelijker te beantwoorden zijn op papier. Het is voor ons heel fijn als jij de vragen op ons onderzoekscentrum invult, zo hebben wij de antwoorden meteen. De antwoorden van alle jongeren die meedoen aan de iBerry Study worden uiteindelijk omgezet in getallen waar wij berekeningen mee kunnen doen. Jouw gegevens worden allemaal met een unieke code opgeslagen, zonder je naam of andere persoonlijke gegevens. Op die manier wordt alles helemaal anoniem verwerkt en ziet niemand meer dat jij bepaalde antwoorden hebt gegeven!

IMG_2934

Interview

We stellen jullie een aantal vragen over je gedrag, gedachtes en gevoelens. Hiervoor hebben we twee verschillende kamers, één speciaal voor de jongere en de ander voor de ouder.

Tijdens een interview kun je meer uitleggen over hoe je je voelt. De onderzoeker zal jou allerlei vragen stellen die je mag beantwoorden. Sommige vragen kunnen lastig zijn, hier mag je rustig over nadenken. Ook kun je ons voorbeelden geven. We kunnen jou tijdens het interview beter leren kennen. Dan kun je ons zelf vertellen hoe het met je gaat.

De onderzoeker heeft bovendien een geheim¬houdingsplicht getekend. Hiermee heeft hij of zij beloofd dat alles wat zij te horen krijgt tijdens het onderzoek geheim blijft. Jouw antwoorden zullen bovendien altijd anoniem opgeslagen worden, onder jouw unieke onderzoekscode en worden niet aan iemand anders verteld.

 

Het lichaam

IMG_2867

We meten en wegen de deelnemers. De lengte en het gewicht kunnen we in een groeicurve plaatsen. Deze groeicurves worden gebruikt om de groei van kinderen te volgen vanaf hun geboorte tot ongeveer 20 jaar. Jouw groeicurve kan vergeleken worden met die van een andere groep jongeren, dit noemen we een referentiegroep. Een referentiegroep bestaat uit een groep jongeren die onder ongeveer dezelfde omstandigheden (bijvoorbeeld ook woonachtig in de regio Rijnmond) zijn opgegroeid. De groeicurves zijn verschillend voor jongens en voor meisjes. Ook nemen we bij de deelnemers bloed af en knippen we een heel klein plukje haar af op een plek op je hoofd waar je het niet kan zien.

aangepast.nieuwesbiref

In je bloed zit bijvoorbeeld informatie over je DNA. DNA bepaalt wat er in je lichaam gebeurt door ‘instructies’ door te geven aan de eiwitten in je lichaam. Ook kunnen we informatie over de schildklier uit je bloed halen. Je schildklier is een orgaan dat hormonen afgeeft, die worden vervoerd in het bloed. Hormonen regelen allerlei dingen in je lichaam. Ze kunnen bijvoorbeeld organen ‘aan’ of ‘uit’ zetten.

In je haren kunnen we onder andere de hoeveelheid van één van deze hormonen meten: cortisol. Cortisol wordt ook wel het ‘stresshormoon’ genoemd, omdat het vrijkomt wanneer je stress hebt. Dit kan bijvoorbeeld stress zijn als je je moet haasten voor de bus of stress als je een proefwerk moet maken. Cortisol zorgt ervoor dat het lichaam meer energie opbouwt als je je energie nodig hebt om te reageren op de stress. Ook kunnen we in het haar andere hormonen zoals testosteron en oestrogeen meten. Deze hormonen veranderen in je puberteit.